A Brit állampolgárság megszerzése

Ki jelentkezhet állampolgárságra az Egyesült Királyságban?

A Brit állampolgárság megszerzésének több módja is van. Ezek közül a leggyakoribb a 'naturalizáció'.
Naturalizáció – Egy külföldi állampolgár felhatalmazása a fogadó ország állampolgári jogaival és kiváltságaival.

Akkor jelentkezhetsz a Brit állampolgárság naturalizáció révén való megszerzésére, ha:

  • Betöltötted a 18. életévedet
  • Jó magaviseletű vagy, például nincs súlyos, vagy közelmúltbeli bűnözői történeted, és nem próbáltad meg félrevezetni a Belügyminisztériumot (Home Office), illetve nem vettél részt bevándorlással kapcsolatos bűncselekményben az elmúlt 10 évben
  • Továbbra is az Egyesült Királyságban fogsz élni
  • Megfelelő az angol nyelvtudásod és sikeres 'Élet az Egyesült Királyságban Teszt' vizsgát tettél

Milyen szintű angol nyelvtudás szükséges?

A Brit állampolgárság megszerzéséhez bizonyítanod kell, hogy megfelelő szinten beszéled az angol nyelvet.
Az angol nyelvtudásodat bizonyíthatod, ha B1, B2, C1, vagy C2 szintű angol nyelvvizsgával rendelkezel a következő nyelvvizsgák valamelyikéből.

A Trinity College-ban letehető vizsgák:
Integrated Skills in English - A2
Integrated Skills in English - B1
Integrated Skills in English - B2
Integrated Skills in English - C1
Integrated Skills in English - C2
Graded Examinations in Spoken English - A1
Graded Examinations in Spoken English - A2
Graded Examinations in Spoken English - B1

IELTS vizsgák:
IELTS Life Skills - IELTS SELT Consortium - A1
IELTS Life Skills - IELTS SELT Consortium - A2
IELTS Life Skills - IELTS SELT Consortium - B1
IELTS for UKVI - IELTS SELT Consortium - B1
IELTS for UKVI - IELTS SELT Consortium - B2
IELTS for UKVI - IELTS SELT Consortium - C1
IELTS for UKVI - IELTS SELT Consortium - C2

Az elfogadott nyelvvizsgákról itt találsz részletesebb tájékoztatót.

Itt gyorsan fel tudod mérni, hogy körülbelül milyen szinten vagy angolból.

A legismertebb és legnépszerűbb nyelvvizsga az IELTS. Ezen legalább a 4-es szintet kell elérned a B1 szinthez. Ezen a linken részletes leírást találsz az IELTS különböző szintjeinek követelményeiről.

Az angol nyelvtudásodat bizonyíthatod továbbá azzal, ha:

  • Tanítottál, vagy kutattál angol nyelven
  • UK Naric által megerősített bachelor’s, master’s, vagy PhD fokozattal rendelkezel az Egyesült Királyságban.


A Bonaventura Nyelviskola munkatársai hatékony oktatási módszerrel és több évtizedes tapasztalattal sikeresen fel tudnak készíteni ezen nyelvvizsgák bármelyikére és végig tudnak vezetni a Brit állampolgárság megszerzésének folyamatán.


'Élet az Egyesült Királyságban’ teszt

Brit állampolgárság teszt

A Brit állampolgárság megszerzésének másik fontos része az 'Élet az Egyesült Királyságban’ (Life in the United Kingdom) teszt. A 45 perces teszt során 24 kérdést kell megválaszolnod a Brit hagyományokkal, történelemmel, kultúrával és szokásokkal kapcsolatban. A teszten legalább 75%-os eredményt kell elérned a sikerhez, ami 18 helyes választ jelent a 24 feleletválasztós (multiple choice) kérdésből.

Néhány példa az Élet az Egyesült Királyságban (Life in the United Kingdom) teszt kérdéseiből az elmúlt években:

  • Milyen gyakran tartanak választásokat Nagy-Britanniában?
  • Sokan faragnak _________ -t és tesznek gyertyát a belsejébe Halloween-kor.
  • Melyik évtől kezdődően szabad a nőknek is szavaznia?
  • December hányadik napjára esik Christmas Eve?
  • Mi a Norman Conquest-től 1485-ig tartó időszak neve?
  • Hány éves korig lehet valakinek jogosítványa az Egyesült Királyságban?
  • Szent András a védőszentje: Skóciának / Walesnek / Angliának / Észak Írországnak?
  • Melyik királyunk győzte le a Vikingeket?

Az 'Élet az Egyesült Királyságban' teszt díja jelenleg £50 és körülbelül 60 tesztközpontban lehet vizsgázni szerte az országban.

A felkészülés során gyakorolhatod a tesztkitöltést ezen a weboldalon.



A Brit állampolgárság megszerzéséhez (naturalizáció révén) továbbá a következőknek kell igaznak lennie rád:

  • Legalább 5 éve az Egyesült Királyságban élsz mielőtt jelentkezel
  • Az elmúlt 5 év során nem töltöttél 450 napnál többet az Egyesült Királyságon kívül
  • Az elmúlt 12 hónapban nem töltöttél 90 napnál többet az Egyesült Királyságon kívül
  • Megkaptad a korlátlan tartózkodásra az engedélyt az Egyesült Királyságban (vagy a tartós lakos /permanent residence/ státuszt, ha EEA polgár vagy) – ez azt jelenti, hogy nincs egy előre meghatározott időpont, amikor majd el kell hagynod az országot
  • Korlátlan tartózkodási engedélyed volt az Egyesült Királyságban az elmúlt 12 hónap során (vagy tartós lakos /permanent residence/ státuszod, ha EEA polgár vagy)
  • Nem szegtél meg semmilyen bevándorlási törvényt, mialatt az Egyesült Királyságban tartózkodtál

Mit jelent ez időben? 5 éve kell az Egyesült Királyságban tartózkodnod ahhoz, hogy Permanent Residence státuszt kaphass és legalább 12 hónapja kell már rendelkezned a Permanent Residence státusszal, amikor jelentkezhetsz állampolgárságért naturalizáció révén.

Mennyibe kerül megszerezni a Brit állampolgárságot?

A Brit állampolgársággal kapcsolatos különböző díjak gyakran változnak, ezért itt csak annak a weboldalnak a linkjét tesszük közzé, ahol a Brit Kormány megadja ezeket a díjakat.

Erre a linkre kattinva találhatók a Brit állampolgársággal kapcsolatos díjak.

Ha a házastársad Brit állampolgár

Ha házasságban, vagy polgári partnerségben élsz egy Brit állampolgárral, akkor kérvényezheted az állampolgárságot, ha:

  • Betöltötted a 18. életévedet.
  • Épelméjű vagy, képes vagy önállóan gondolkodni és döntéseket hozni.
  • Jó magaviseletű vagy, azaz nincs súlyos, vagy közelmúltbeli bűnözői történeted.
  • Eleget tettél az angol nyelvtudás és az 'Élet az Egyesült Királyságban’ teszt előírásainak.
  • Már megkaptad a korlátlan tartózkodási engedélyt az Egyesült Királyságban (vagy állandó lakos engedélyt, ha EEA tagországból származol), azaz nincs egy előre meghatározott időpont, amikor el kell hagynod az országot.

Hacsak a házastársad, vagy polgári partnered nem dolgozik az Egyesült Királyság kormányának külföldön, vagy egy olyan szervezetnek, amely közeli kapcsolatban áll a kormánnyal, akkor általában a következőknek is meg kell felelned:

  • Már legalább 3 évet éltél az Egyesült Királyságban azelőtt, hogy beküldted a jelentkezésedet.
  • Ebben a 3 évben nem töltöttél 270 napnál többet az Egyesült Királyságon kívül.
  • Az elmúlt 12 hónapban nem töltöttél 90 napnál többet az Egyesült Királyságon kívül.
  • Mialatt az Egyesült Királyságban voltál, nem szegtél meg semmilyen bevándorlási törvényt.

Az EEA polgárok gyermekei

Néhány gyermek, aki az Egyesült Királyságban született EEA polgárok gyermekeként, automatikusan Brit állampolgár lesz. Azonban a legutóbbi törvénymódosítás miatt ez attól függ, hogy mikor született a gyermek.

Ki számít EEA polgárnak?

A European Economic Area, azaz Európai Gazdasági Térség tagállamainak polgárai EEA polgároknak számítanak. Magyarország az EEA tagja. Itt találsz egy listát az összes EEA tagországról.

Mikor lesz a gyermek automatikusan Brit állampolgár?

Azokat a gyermekeket, akik automatikusan Brit állampolgárok lesznek, nem kell regisztrálni. Három módon válhat egy gyermek automatikusan Brit állampolgárrá regisztráció nélkül.

Az a gyermek, aki az Egyesült Királyságban született olyan szülők gyermekeként, akik közül az egyik, vagy mindkettő:

  • Brit állampolgár, vagy
  • A gyermek születésekor letelepedetten él(nek) az Egyesült Királyságban, vagy
  • Az Egyesült Királyság fegyveres erőinek tagja(i)

automatikusan Brit állampolgár lesz, nem szükséges regisztrálni.

Hogyan tudod a gyermeked számára kérvényezni a Brit állampolgárságot?

- avagy állampolgárság regisztráció révén -

A 18 év alatti gyermekednek kérvényezheted a Brit állampolgárságot, ha megfelel a feltételeknek. Nekik nem kell letenni az Élet az Egyesült Királyságban (Life in the UK) tesztet.

Az a gyermek, aki az Egyesült Királyságban született 2000. október 2. és 2006. április 30. között EEA szülő gyermekeként, csak akkor lesz Brit állampolgár, ha a szülőnek korlátlan tartózkodási engedélye volt az Egyesült Királyságban a gyermek születése időpontjában. (Ez nem vonatkozik azokra az EEA polgárokra, akiknek feltétel nélküli joga van a tartózkodásra, mint például nyugdíjasokra, vagy munkaképtelen személyekre.)

Az a gyermek, aki az Egyesült Királyságban született EEA polgár gyermekeként 2006. április 30. után nem lesz automatikusan Brit állampolgár, csak bizonyos esetekben. Itt részletezzük azokat a feltételeket, amelyekkel regisztráció révén állampolgárságot szerezhet egy 18. életévét még be nem töltött kiskorú:

  • Az Egyesült Királyságban született olyan szülők gyermekeként, akik letelepedetten élnek az Egyesült Királyságban (EEA tagállamok polgárainak esetében állandó lakos státusszal rendelkeznek), vagy Brit állampolgárok.
  • Az Egyesült Királyságban született olyan szülők gyermekeként, akik a fegyveres erők tagjai.
  • Külföldön született olyan szülők gyermekeként, akik a fegyveres erőknél szolgálnak.
  • Olyan szülők gyermeke, akik állampolgárságra jelentkeznek (naturalizáció révén.)
  • Olyan szülők gyermekeként született külföldön, akik Britek származásuk alapján és a múltban az Egyesült Királyságban, vagy tengerentúli területein éltek.
  • Olyan szülők gyermekeként született külföldön, akik Britek származásuk alapján és jelenleg az Egyesült Királyságban, vagy tengerentúli területein élnek.
  • Brit állampolgár szülők által külföldön örökbefogadott gyermekek.
  • Olyan szülők gyermekei, akik korábban lemondtak a Brit állampolgári státuszukról, de később azt újra felvették.
  • Bármely más esetben, amelyet itt nem soroltunk fel, de a gyermek legjobb érdeke azt diktálja, hogy Brit állampolgár legyen.

Az állampolgárság megszerzéséről regisztráció révén itt találsz további információt.
A Brit állampolgárság kérdéseinek további részleteiről a kormány hivatalos honlapján találsz információt.